Gotowanie – czy jest zdrowe?

Gotowanie to kolejny sposób obróbki termicznej. W kuchni polskiej gotujemy najczęściej warzywa. Nikt z nas nie wyobraża sobie tygodnia bez gotowanej zupy. Gotować możemy także mięsa czy też ryby na tak zwanej parze. Gotowanie jest przede wszystkim zdrowe i niskokaloryczne.

 

Gotowanie jest niewątpliwie jednym z procesów obróbki termicznej stosowanych w kuchni. Podczas procesu wrzącej wody, białka z potrawy ścinają się. Wszystkie składniki stają się przyswajalne. Można gotować zarówno w wodzie jak i na parze. Właśnie gotowanie na parze umożliwia zachowanie dużej ilości składników pokarmowych. Poleca się ten sposób obróbki termicznej zwłaszcza w przypadku warzyw. Pozwala zachować wiele witamin oraz składników mineralnych. Podczas górowania na parze nie trzeba dodawać tłuszczu ani soli. Podczas gotowania na parze, temperatura sięga 120 stopni. Należy szczególnie zwracać uwagę, aby nie przegotować potraw. Warzywa al dente mają nie tylko piękny kolor ale i wyrazisty smak. Na parze można gotować warzywa, praktycznie każde. W tym liściaste, nie zaleca się gotować na parze jedynie pomidorów. Do gotowania na parze będą idealne delikatne gatunki mięs. Warto wybrać cielęcinę czy drób. Na parze świetnie smakują ryby. Para wodna doskonale wydobywa również smak ziemniaków czy ryżu. Nie warto solić produktów bez gotowaniem. Dobrym rozwiązaniem będzie dosolenie ich na talerzu. Gotowanie jest wręcz podstawą w kulinarni.

Zdrowe gotowanie

Należy zastanowić się nad obróbką termiczną produktów. Tak, aby nie straciły swoich wartości odżywczych. Jeśli tylko się da, nie zależy obierać warzyw. Ziemniaki czy marchewki można od razu ugotować. Proces gotowania należy kontrolować. Rozgotowane ziemniaki czy makaron nie mają żadnych wartości. Dobrze będzie gotować pod przykryciem. W przypadku jajek, możemy ugotować je na miękko, wtedy będzie najzdrowsze. Wiele produktów wymaga takiej obróbki termicznej. Niektóre potrawy należy gotować kilka godzin. Inne z kolei są gotowe w krótką chwilę. Gotowanie jest przydatne podczas przygotowywania zup, sosów czy produktów zbożowych. Gotowanie jest procesem, który nigdy nie doprowadzi do powstawania niebezpiecznych związków. To jednocześnie najlepsza metoda przygotowania potraw. Gotowanie dotyczy nie tylko warzyw, ale również mięs. Domowa gotowana szynka do najlepszy przepis na produkt bez dodatków i konserwantów. Szynka taka jest soczysta i aromatyczna. Wiele osób nie wyobraża sobie przygotowania posiłków bez tego rodzaju obróbki termicznej. W tym celu najlepiej jest się zaopatrzyć w odpowiednie naczynia do gotowania. Powinny być one wykonane nie tylko z właściwego materiału, ale również być bezpieczne dla środowiska. Na rynku możemy znaleźć wiele naczyń, które spełniają swoją rolę. Garnki głębokie, płaskie, o różnych powłokach. Obecnie większość potraw można przyrządzić za pomocą techniki gotowania. Zwłaszcza jeśli mówimy o potrawach mącznych. Kluski śląskie, knedle, pierogi czy pyzy. Gotowanie jest niewątpliwie jedną z najzdrowszych technik przygotowania posiłków. Gotowane mięso, warzywa w wodzie czy na parze, gdzie przygotujemy ryby. Każda forma gotowania jest polecana osobom dbającym o zdrowy tryb życia oraz smukłą sylwetkę. Istotny w tym wszystkim jest czas i kontrolowanie gotowanych posiłków.

About

You may also like...

Comments are closed.